İran'da seçim sonuçlarına itiraz için dün yapılan gösterilerde çıkan olaylarda 10 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı belirtildi.
Devlet televizyonu, başkent Tahran'daki gösteriler sırasında belli noktalardan halka ve güvenlik güçlerine rastgele ateş açıldığını, olaylarda 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 100 kişinin yaralandığını duyurdu.
Televizyon, olaylarda, aralarında camilerin de bulunduğu bina ve iş yerlerinin tahrip edilmesi ile ateşe verilen araçların, otobüs duraklarının ve çöp kutularının görüntülerini yayımladı.
Olaylarda "terör örgütü Halkın Mücahitlerine üye silahlı saldırganların çok sayıda silah ve bol miktarda mühimmat ile yakalandığı" açıklanmıştı.
Bu arada devlet televizyonu, "bir camiye düzenlenen saldırıda ölenler olduğu" haberini, "camiye saldırıda vatandaşlarımızdan hiçbiri ölmemiştir" şeklinde düzelterek, bu hatadan dolayı halktan özür diledi.
Resmi kaynaklar, "korsan gösterilerin ilk üç gününde meydana gelen olaylarda 8 kişinin hayatını kaybettiğini" teyit etmişti.
Emniyet Genel Müdür Vekili Ahmet Rıza Radan, dünkü açıklamasında seçim sonrası çıkan olaylarda 400 polisin yaralandığını, ayrıca 700 bina, 300 banka, 300 özel araç ile 300 iş yerinin tahrip edildiğini söylemişti.
CNN: "DÜNKÜ GÖSTERİLERDE 19 KİŞİ ÖLDÜ"
İran'da cumhurbaşkanı seçimi sonrasında hükümetin uyarılarına rağmen dün de sokağa çıkan protestoculardan 19'unun öldüğü öne sürüldü.CNN televizyonunun bir hastane kaynağına dayandırarak bildirdiğine göre protesto gösterilerinde 19 kişi hayatını kaybetti.
Görgü tanıklarına dayanılarak verilen haberlerde, sokaklarda toplanan binlerce göstericiye polisin göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve cop kullandığı bildirildi.
Yabancı gazetecilerin olayları takip etmesi yasak olduğu için cep telefonlarıyla çekilen videoların sosyal paylaşım sitelerine gönderildiği belirtilen haberde, bu görüntülerde silah ve helikopter sesleri ile hastanelere taşınan yaralılar olduğuna dikkat çekildi.
Resmi olmayan açıklamalara göre protestoların 7. gününde bazı hastane yetkilileri 150 kişinin öldüğünü ifade ediyor.
Öte yandan İran Emniyet Genel Müdür Vekili Ahmet Rıza Radan, Fars haber ajansına verdiği demeçte, "12 Haziranda yapılan seçimlerin ardından yaşanan olaylarda yaralanan ya da ölenlerin ailelerinden toplam 2 bin şikayet geldiğini", 10 bin kişinin de günlük hayatlarının yaşananlardan dolayı kesintiye uğradığı şikayetiyle polise başvurduğunu açıkladı.
HALKIN MÜCAHİTLERİ ÜYESİ SİLAHLI KİŞİLER YAKALANDI
İran'da, Halkın Mücahitlerine üye silahlı kişilerin yakalandığı bildirildi.
Fars Haber Ajansı, başkent Tahran'da dün geceki olaylar sırasında güvenlik güçlerine ve halka rastgele ateş açan saldırganların yakalandığını duyurdu.
Güvenlik kameralarıyla tespit edilen ve güvenlik güçlerinin operasyonunda yakalanan silahlı saldırganların, "terör örgütü Halkın Mücahitlerine üye olduklarının anlaşıldığı" belirtildi.
Operasyonda ayrıca örgüt mensuplarına ait çok sayıda silah ve bol miktarda mühimmat ele geçirildiği kaydedildi.
ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİN YAKINLARI GÖZALTINDA
İran'da seçim sonrası yaşanan gerginliklerde rolü olduğu gerekçesiyle Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin bazı yakınlarının gözaltına alındığı belirtildi.
Fars Haber Ajansı, seçim sonuçlarına itiraz için yapılan izinsiz gösterilerin organize edilmesindeki rollerinden dolayı, aralarında Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi'nin de bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
İran'da 12 Hazirandaki cumhurbaşkanı seçiminde Rafsancani'nin yakınlarının, adaylardan Mir Hüseyin Musevi'yi desteklediği basında yer almıştı.
GÖSTERİLERİ YASAKLAMAK TEHLİKELİ SONUÇLARA YOL AÇAR
İran'ın eski ılımlı cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, cumhurbaşkanı seçimini kaybeden Mir Hüseyin Musevi yanlısı gösterilerin yasaklanmasının "tehlikeli" sonuçları olacağını söyledi.
Yarı resmi Mehr ajansının haberine göre Hatemi, yaptığı açıklamada, "İnsanların sivil yollarla taleplerini açıklamasını önlemenin (ülke için) tehlikeli sonuçları olacaktır" dedi.
Hatemi ayrıca, 13 Hazirandan beri gözaltına alınan protestocuların hemen serbest bırakılmasını istedi. Hatemi, "Protestolar sırasında gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması ülkedeki durumu yatıştırabilir" dedi.
Eski cumhurbaşkanı Hatemi, seçim tartışmasını, seçimle ilgili tarafsız olmayan Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne havale etmenin çözüm getirmeyeceğini de söyledi.